Těhotenství a kyselina listová
Kyselinu listovou by měly ženy doplňovat již v době před otěhotněním. Je to jedna z živin, která omezuje riziko vzniku vývojových vad mozku a míchy, rozštěpů patra a rtů.
Kyselina listová patří mezi vitamíny skupiny B. Má významnou funkci při metabolismu aminokyselin a nukleových kyselin, které nesou dědičnou informaci. V počátečním stadiu těhotenství je její příjem velmi důležitý. Dochází k intenzivní tvorbě nukleových kyselin, bílkovin a růstu zárodečných tkání.
Kdy užívat kyseliny listovou?
Užívejte kyselinu listovou v období před otěhotněním, pokud jej plánujete, a prvních 12 týdnů těhotenství.
Po porodu v době kojení je kyselina listová neméně důležitá. Přes mateřské mléko prospívá růstu dítěte a podporuje krvetvorbu.

Jaké jsou významné zdroje kyseliny listové?
Běžně konzumujeme kyselinu listovou ve stravě, ale její zvýšenou potřebu můžeme doplňovat v tomto období i v tabletách.
Jak již její název napovídá, nejvíce se vyskytuje v listové zelenině. Takže jejím bohatým zdrojem jsou například špenát, saláty, brokolice, růžičková kapusta, chřest. Dále ji naleznete v celozrnném pečivu, v luštěninách, ovesných vločkách, játrech, vaječných žloutcích a kvasnicích.
Doporučená denní dávka kyseliny listové u běžného člověka je 0,2mg (200 μg). U těhotných je ale její potřeba vyšší – 0,4mg (400 μg). Tam, kde je předpoklad nedostatečného příjmu stravou, je vhodné kyselinu listovou doplňovat pomocí tablet.
Obsah kyseliny listové ve 100g potraviny v μg)
Listová zelenina
- hlávkový salát (37)
- špenát (78)
Košťálová zelenina
- brokolice (33)
- kadeřávek (90)
- růžičková kapusta (78)
- květák (55)
Kořenová zelenina
- červená řepa (93)
- ředkvička (24)
Ostatní zelenina
- chřest (86)
Ovoce
- jahody (16)
- maliny, ostružiny (30)
- pomeranč (24)
- datle (21)
Ořechy
- vlašské ořechy (77)
- lískové ořechy (71)
- arašídy (53)
- kešu (60)
- sezamová semínka (90)
- slunečnicová jádra (90)
Droždí (1020)
Obiloviny
- chléb celozrnný (40)
- chléb konzumní (18)
- rohlík (27)
- celozrnný rohlík (40)
Míchaná vejce (50)
Trocha historie
Při studiu anemie identifikoval kyseliny listovou v roce 1931 vědec L.Wills jako nezbytnou živinu pro prevenci anémie během těhotenství. Později, v roce 1941, se podařilo jinému badateli, Mitchellovi, extrahovat kyselinu listovou z listů špenátu. Až v 60. letech 20. století byla vyslovena spojitost jejího nedostatku s výskytem defektů nervové trubice.
Pingback: Opalování během těhotenství | Blog Mimulo