Recepty vhodné od 8. měsíce
V tomto věku se dítě chce nakrmit samo, ikdyž to ještě pořádně neumí a nadělá u toho spoustu nepořádku. Jídlo se nachází ve vlasech, oblečení i na podlaze. Nebraňte v tom dítěti. Je to jeho první krok k samostatnosti. Pro to malé je to zajímavá a příjemná činnost. Po jídle bude mít určitě žízeň, dejte mu napít z hrníčku s hubičkou. Nabízejte dítěti mléko ze sušené směsi nebo mléko mateřské při každém jídle a jinak mu dávejte k pití vodu. Po několika dnech, kdy v poledne dítě vůbec nedostane mléčnou stravu, nabídněte pevnou stravu jako první chod večeře.
Pokud dítě už samostatně sedí, můžete ho začít během krmení posazovat do jídelní židličky, která nemá možnost polohování zádové opěrky.
V tomto věku již můžete dítěti bez problémů podávat lepek (ten je možné podávat od ukončeného 6. měsíce), tudíž kaše mohou být z různých obilnin – kukuřice, rýže, oves, pšenice, vícezrnné, jáhly, pohanka, amaranth, ječmen. Kaši nesladíťte, ale můžete do ní přidat sladké ovoce.
Dítěti můžete začít dávat stravu s většími kousky – méně rozmačkávejte (záleží na tom, kolik má dítě v pusince zoubků). Nabízejte mu potraviny, které si může brát do ruky. Buďte ale vždy nablízku, kdyby se dítě zakuckalo.
Recepty:
Svíčková omáčka s hovězím masem a těstovinami
Potřebujete:
- hovězí maso
- mrkev, petržel (zhruba ve stejném poměru)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíci drobných polévkových těstovin
- vodu
- olej/máslo
Omyté hovězí maso nakrájejte na malé kousky, osmahněte ho krátce na troše oleje nebo másla, podlijte vodou a nechte dusit. Mrkev a petržel oloupejte, omyjte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Zeleninu přidejte k masu, dolijte vodu podle potřeby a vše uvařte do měkka. Mezitím uvařte do měkka těstoviny. Uvařené hovězí maso a zeleninu rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte. Do připraveného pokrmu vmíchejte jogurt a uvařené těstoviny.
Polévka s jáhlovými vločkami
Potřebujete:
- 30 g kuřecího nebo krůtího masa
- 2 malé růžičky brokolice
- 2 růžičkové kapusty
- kousek mrkve
- lžíci jáhlových vloček
- kousek másla
Maso i zeleninu drobně nakrájejte a uvařte doměkka. Pak vsypte spařené jáhlové vločky, ještě chvilku povařte, vmíchejte kousek másla a důkladně pomačkejte vidličkou.
Těstoviny s hovězím masem, mrkví a pórkem
Potřebujete:
- hovězí maso
- mrkev
- pórek
- nevaječné těstoviny
Uvařte vše do měkka. Maso nakrájejte, těstoviny použijte drobné. Mrkev a pórek rozmixujte do hladka. Do ní přidejte nakrájené maso a těstoviny. Přidejte kousek másla a je hotovo.
Zeleninový příkrm s pohankou
Potřebujete:
- mrkev
- petržel
- růžičku květáku
- růžič.kapustu
- hrášek
- kukuřici
- zelené fazolky
- jablko
- pohankovou lámanku
Do neosolené vody dejte karotku,kousek petržele,růžičku květáku a ostatní suroviny, k tomu všemu přidejte hrst pohankové lámanky(vaří se rychleji než celá pohanka). Vody nedávejte mnoho, pouze tolik, aby byla po celou dobu vaření zelenina potopena. Až se pohanka rozvaří, vše zahustěte. Nakonec dejte lžičku oliv.oleje. Můžete přidat kousek masa – kuřecí,krůtí, králičí.
Čočkový salát
Potřebujete:
- šálek loupané červené čočky
- šálek nadrobno nakrájené mrkve
- šálek nakrájeného pórku
- lžičku olivového oleje
Všechny ingredience dejte do vody a vařte asi 20 minut, pak rozmixujte.
Zeleninový příkrm s kuřecím masem a jablkem
Potřebujete:
- mrkev
- brambor
- kousek kuřecího masa
- květák
- hrášek
- kukuřici
- zelené fazolky
- pár koleček petržele
- jablko
Všechny vyjmenované suroviny dejte do neosolené vody, přidejte oloupané jablíčko zbavené jádřince (stačí 1/2 nebo 1/4). Vše povařte do měkka, dle potřeby můžete odlít vývar, přidáme pár kapek oliv.oleje a rozmixujeme.
Rýže s hráškem, mrkví a fenyklem
Potřebujete:
- 2 lžíce rýže
- fenykl (je hodně aromatický, raději ho dejte méně)
- mrkev
- zelený hrášek
- máslo (můžete použít i kvalitní olej)
Nejprve si uvařte zvlášť rýži. Důkladně omyjte zeleninu. Fenykl nakrájejte na drobno, mrkev nastrouhejte na hrubo. Vařte s hráškem a lupínkem másla do měkka. Uvařenou zeleninu rozmixujte a smíchejte s rýží.
Kuskus s pórkem, špenátem a jogurtem
Potřebujete:
- 2 lžíce kuskusu
- listový špenát
- pórek
- 2 lžíce bílého jogurtu
- máslo
Nejdříve si uvařte zvlášť kuskus (musí být uvařen hodně do měkka, aby byl pro dítko dobře stravitelný). Špenátové listy omyjte, odstraňte řapíky a natrhejte na menší kousky. Pórek nakrájejte na drobno. Vařte zeleninu s lupínkem másla do měkka. Rozmačkejte. Smíchejte s kuskusem a jogurtem.
Pingback: Zapečený květák s bramborem | Blog Mimulo
Pingback: Když dítě nechce papat | Blog Mimulo
Pingback: Začínáme s příkrmy | Blog Mimulo