Main menu

 

Recepty vhodné od 6.měsíce

19 Kvě 2015

Mrkvové pyré

Potřebujete:

  • pár čerstvých mrkviček
  • kojeneckou vodu (může být i kvalitní z vodovodu)

Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a ve vodě uvařte hodně do měkka – cca 20 min. Měkkou mrkev rozmixujte, prolisujte nebo přepasírujte. Hustotu pyré si upravujte vývarem z mrkve, který zbyl.

Brokolicové pyré

Potřebujete:

  • brokolici
  • kojeneckou vodu (může být i kvalitní z vodovodu)

K přípravě prvního brokolicového pyré použijte čerstvé malé růžičky, které jsou jemnější. Ve vodě uvařte hodně do měkka. Měkké rozmixujte, prolisujte nebo přepasírujte.

Mrkvové pyré s bramborem

Potřebujete:

  • pár mrkví
  • brambor
  • kojeneckou vodu (může být i kvalitní z vodovodu)

Očištěnou zeleninu vařte každou zvlášť do měkka. Po uvaření spolu rozmixujte. Na zředění pyré použijte pouze vývar z mrkve!

Brokolicové pyré s bramborem

Potřebujete:

  • brokolici
  • brambor
  • kojeneckou vodu (může být i kvalitní z vodovodu)

Očištěnou zeleninu vařte každou zvlášť do měkka. Po uvaření spolu rozmixujte. Na zředění pyré použijte pouze vývar z brokolice!

Dýňové pyré

Potřebujete:

  • dýni
  • kojeneckou vodu (může být i kvalitní z vodovodu)

Dýni oloupejte, vydlabejte, zbavte semínek a nakrájejte na kostky, zalejte vařící kojeneckou vodou a poduste. Nakonec rozmixujte nebo prolisujte.

Mrkev s bramborem a zeleným hráškem

Potřebujete:

  • mrkev
  • brambor
  • zelený hrášek
  • kojeneckou vodu (může být i kvalitní z vodovodu)

Mrkev a hrášek uvařte ve vodě do měkka. Brambor uvařte zvlášť. Smíchejte dohromady, přidejte kousek másla a rozmačkejte nebo rozmixujte. Řeďte vývarem z mrkve a hrášku.

Mrkev s bramborem a špenátem

Potřebujete:

  • mrkev
  • brambor
  • špenát baby
  • kojeneckou vodu (může být i kvalitní z vodovodu)

Nejdříve dejte vařit mrkev v kojenecké vodě. Po chvíli k ní přidejte špenát a vařte do měkka. Brambor uvařte zvlášť. Jak je vše příjemně měkké, odstavte, smíchejte a rozmixujte. Řeďte vývarem z mrkve a špenátu.

smiling baby eating food

Pokud Vaše dítě zvládá do této doby různou zeleninu a ovoce, je čas začít s masem (opět platí, že děti, které začaly s příkrmy až v šestém měsíci, maso dostávají až od osmého). Je to doba, kdy se vyčerpají zásoby železa, které si nastřádalo v děloze matky. Maso dodá dětem energii a hlavně je důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin a vitaminů skupiny B (zejména B12). Příjem tohoto důležitého minerálu musí nyní přijímat ze stravy. Ze začátku můžete podávat maso 2x-3x týdně k zavedené zelenině. První přijde na řadu maso drůbeží (kuře, krůta) a bílé (králík). Maso používejte vždy libové. Opět vařte bez soli a koření. 1x týdně je vhodné maso nahradit natvrdo uvařeným vaječným žloutkem (vařit 10-15 minut, rozhodně nedávat naměkko).

Bramborová kaše s mrkví a kuřecím masem

Potřebujete:

  • brambory
  • kojenecké mléko
  • máslo
  • mrkev
  • kuřecí maso

Uvařené brambory vyšlehejte s mlékem a kouskem másla do hladka. Mrkev a maso nakrájejte a uvařte do měkka. Poté rozmixujte a podávejte s bramborovou kaší.

Špenátová polévka

Potřebujete:

  • mražený špenát (může být samozřejmě i čerstvý)
  • 2 brambory
  • vařený žloutek
  • lžičku řepkového oleje

Uvařte brambory. Když jsou měkké, přidejte špenát, na chvíli povařte a celé rozmixujte do hladkého krému. Do hotové polévky vmíchejte lžičku oleje a v misce můžete posypat rozdrobeným vařeným žloutkem.

Hustá polévka z krůtího masa

Potřebujete:

  • 20g krůtího masa
  • brambor
  • mrkev
  • 2 růžičky brokolice
  • kousek cukety
  • kvalitní olej a voda
  • trochu rýžové kaše bez příchuti

Maso a zeleninu uvařte do měkka. Hotovou polévku rozmixujte a zahustěte rýžovou kaší. Přidejte malou lžičku oleje.

Květák s vejcem a bramborem

Potřebujete:

  • květák, brambory (zhruba ve stejném poměru)
  • vejce
  • vodu
  • olej/máslo

Květákové růžičky omyjte a dejte vařit. Oloupejte a omyjte brambory, nakrájejte je na kostičky, znovu je propláchněte vodou a přidejte ke květáku. Do vody přidejte také trochu oleje nebo kousek másla a uvařte do měkka. Dejte vařit vejce. Uvařený květák a brambory s částí vody rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte. Z uvařeného vejce vyndejte žloutek a rozmačkejte ho vidličkou do zeleniny. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka. Připravený pokrm nelze zamrazit.

Krůtí maso s cuketou a bramborem

Potřebujete:

  • cuketu, brambory (zhruba ve stejném poměru)
  • krůtí maso
  • vodu
  • olej/máslo

Omyté krůtí maso nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do vody. Brambory a cuketu oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Brambory znovu propláchněte. Přidejte zeleninu k masu a vše uvařte s trochou oleje nebo kouskem másla do měkka. Oddělte část vody. Uvařené krůtí maso a zeleninu rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte. Pomocí vody, kterou jste oddělili, upravte hustotu kašičky tak, aby vyhovovala vašemu dítěti. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Kuřecí maso s rýží a zelenými fazolkami

Potřebujete:

  • kuřecí maso
  • zelené fazolky
  • 1 lžíci rýže
  • vodu
  • olej/máslo

Omyté kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do vody spolu se zelenými fazolkami. Vše uvařte s trochou oleje nebo kouskem másla do měkka. Zároveň uvařte do měkka rýži. Uvařené kuřecí maso a fazolky s částí vody rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte a poté přimíchejte rýži. Pokrm můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Kuřecí maso s rýží a brokolicí

Potřebujete:

  • brokolici
  • rýži
  • kuřecí maso
  • vodu
  • olej/máslo

Omyté kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do vody. Omyjte růžičky brokolice a přidejte je k masu. Vše uvařte s pár kapkami oleje nebo kouskem másla do měkka. Zároveň uvařte do měkka rýži. Uvařené kuřecí maso a brokolici s částí vody rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte a poté přimíchejte rýži. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Zeleninové rizoto

Potřebujete:

  • kuřecí prsa
  • zeleninu
  • rýži
  • kousek másla
  • mletý kmín

Rýži rozvařte, nadrobno nakrájenou zeleninu orestujte na másle nebo jen poduste doměkka, ochuťte mletým kmínem.

Zapékaný květák se žloutkem

Potřebujete:

  • mrkev
  • brambor
  • 2 lžíce květáku
  • růžičku brokolice
  • žloutek
  • lžičku oleje
  • trochu mletého kmínu

Mrkev a brambor nastrouhejte nahrubo. Květák nakrájejte na kousky a vše povařte 12-15 minut. Přidejte olej, žloutek a vše promíchejte. Dejte do zapékací mističky a pečte 20 minut.

Mohlo by Vás také zajímat

2 comments on “Recepty vhodné od 6.měsíce

  1. Pingback: Zapečený květák s bramborem | Blog Mimulo

  2. Pingback: Začínáme s příkrmy | Blog Mimulo

Napsat komentář

CzechSlovakia